Sinds kort heeft onze wijk een werkgroep armoede bestrijding. Tonio is daar de trekker van en daar zijn we blij mee want ze is zelf ook ervaringsdeskundige.

We spraken Tionio afgelopen week uitgebreider en middels dit nieuwsbericht stelt ze zich aan jullie voor.

Ikzelf spreek liever van “laag inkomen” dan van armoede. Sinds afgelopen september ben ik aan het kijken geweest wat mijn rol kan zijn binnen het buurtcomité, naast mijn functie als penningmeester. Zelf leef ik al langere tijd met van een laag inkomen en ga ik aankomende maart met pensioen.

Mijn toevoeging aan het buurtcomité is mijn expertise als ervaringsdeskundige én ik ben onafhankelijk. Voor mij is onafhankelijk zijn van groot belang wil je het vertrouwen krijgen van mensen. De gemeente Utrecht, afdeling Werk en Inkomen heeft niet alle wijken in kaart en ik dacht: het zou een mooie aanvulling zijn als in de wijken Staatsliedenbuurt, Lauwerecht en Tuinwijk Wests buurtbewoners weten dat ik er ben. Ik wil graag een onderzoekje doen naar hoeveel mensen er leven met een laag inkomen. Zijn er knelpunten?

Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werkster ben ik geïnteresseerd in mensen, naar hoe het met ze gaat, wat ik ze kan bieden, en wil ik weten of de buurtbewoners de weg naar de (verschillende) instanties weten te vinden. Zelf had ik jaren geleden hulp nodig op zowel financieel- als persoonlijk gebied. Ik wist niet waar ik moest zijn en bleef langer tijd zonder hulp. Dit leverde een flinke depressie op.

Door een cursus te volgen bij Buurtcentrum de Leeuw (“hoe kom je op voor jezelf”) kwam ik in aanraking met iemand die bij de cliëntenraad van Werk en Inkomen, heeft gewerkt. Hierdoor kwam ik via google een formulier tegen wat ik kon invullen voor een extra tegemoetkoming in de tandartskosten.

Van het een kwam het ander, maar vanaf dat moment werd ik steeds sterker en kon ik mijn problemen langzaam oplossen. Dat gaf me veel rust. Mijn leven veranderde en ik merkte dat mijn onzekerheid en wantrouwen naar mensen zienderogen veranderde.

Ik heb van 2010 tot en met 2017 bij de cliëntenraad van Werk en Inkomen gewerkt. De cliëntenraad is daarna opgeheven. Ik ben compleet blanco bij de cliëntenraad gestart en heb mijn tanden er in gezet om te begrijpen wat het werk inhield. Het werken met Werk en Inkomen was zeer interessant om mee te maken hoe er met de cliënten werd omgegaan, namelijk: vanuit wantrouwen.

De cliëntenraad heeft veel invloed gehad op het beleid van Werk en Inkomen door onafhankelijk te zijn i.p.v. een verlengstuk van Werk en Inkomen. Het was een zeer interessante tijd en ik wil dat voortzetten in de buurt. Ik wil er zijn voor de buurt en je kan bij mij terecht: voor een luisterend oor; een doorverwijzing naar professionals. Je kan bij mij terecht voor alle vragen die met Werk en Inkomen te maken hebben.”

Je kunt met mij contact opnemen via de mail.

Wil je meer weten over het aanvragen van de U-pas, bezoek dan eens deze site of lees het artikel over de ervaringen van ZZP-ers met schuldhulpverlening. Verder is deze site ook interessant.

Wil je de petitie tekenen die armoede wil stoppen, kijk dan hier.

Recent Posts